Image

FAQS

1. Què vol dir la recollida porta a porta?
Significa que la recollida de residus ja no es farà en contenidors, sinó que la passaran a buscar just davant de casa o en punts molt propers segons un calendari preestablert per a cada fracció (orgànica, paper i cartró, envasos lleugers, bolquers i residus higiènics, rebuig i vidre).

 
2. Per què s’ha optat per aquest model i no per un altre?
Es tracta del sistema de referència a Europa, ja que permet superar el 70% de la recollida selectiva. A Catalunya hi ha més de 200 poblacions amb el mateix sistema amb resultats que arriben a superar el 80% de recollida selectiva.
A més, eliminant els contenidors del carrer s’allibera espai públic, es millora la imatge del poble i evitem males olors.
La qualitat dels residus recollits és molt bona i facilita el reciclatge (com el cas de la matèria orgànica que d’aquesta manera esdevé compost de primera qualitat i se’n pot generar electricitat elèctrica amb el seu emmagatzematge en digestors).
 
3. Quins avantatges suposarà el porta a porta, a banda dels beneficis generals?
    • Desapareixeran els contenidors del carrer.
    • És més còmode, ja que només cal deixar-ho a la porta de casa.
    • Millora l’aspecte i la neteja dels carrers i places.
    • Redueix els sorolls i altres molèsties, ja que hi haurà menys vehicles de recollida al carrer.
 
4. A partir de quin dia es farà efectiu?
A partir del 4 d' octubre de 2021.
 
5. Com he de treure les escombraries?
Cal treure-les entre les 20h i les 22h (festius inclosos) excepte els diumenges. S’han de deixar a davant la porta de casa.
 
6. Puc baixar els residus abans de les 20h?
Preferiblement no. L’horari establert per treure les escombraries és de 20h a 22h a tot el poble. Al respectar l’horari tothom gaudirà d’uns carrers més nets.
 
7. Què puc llençar al cubell d’orgànica?
Restes vegetals i de menjar, cel·lulosa bruta de menjar, suro, escuradents, bastonets de l’orella ecològics...
 
8. Es poden baixar les bosses dels residus orgànics sense el cubell hermètic marró?
No treguis les bosses de matèria orgànica sense el cubell, ja que la bossa és de fècula de patata (compostable) i hi ha risc de que es trenqui i s’escampin tots els residus. Si treus les bosses dins del cubell marró evitaràs que el teu carrer s’ompli de brutícia, de regalims i males olors.
 
9. Si gats i gossos senten olor de menjar als cubells, no hi ha perill que els obrin i escampin les escombraries pel carrer?
Els cubells tenen un sistema blocant en la seva tapa quan la nansa està col·locada a la part frontal, que impedeix que els animals puguin obrir-los.
 
10. No puc fer servir bosses normals de plàstic en comptes de bosses compostables per separar l’orgànica?
Les bosses de plàstic afecten la qualitat del compost final, fent que aquest sigui de mala qualitat i no es pugui donar ús en l’agricultura o jardineria. Es recomana l’ús de bosses compostables però de moment no és obligat.
 
11. Mentre espero que arribi el dia de recollida de residus, com evito les pudors dins de casa?
El rebuig no genera cap mala olor, ja que les compreses i bolquers són les úniques deixalles que en podrien generar, i seran admeses en totes les recollides, sempre amb una bossa a part i l’adhesiu identificatiu. Per les fraccions de paper, cartró i envasos, si es tanca la bossa una vegada emplenada, tampoc en genera. En el cas de l’orgànica es pot dipositar en un cubell airejat, juntament amb una bossa compostable, per evitar la fermentació amb el pas d’aire i així evitar que faci pudor. A més, aquests cubells fa que els sucs s’evaporin i evita la presència de regalims.
 
12. Per què es treuen els contenidors del carrer?
No seria convenient deixar-los com a alternativa per a la gent que no pot treure els residus en l’horari establert.
La implantació d’un sistema d'escombraries a nivell municipal descarta la implementació d’un altre de diferent. No hi poden conviure dos de diferents ja que suposaria una despesa econòmica innecessària i seria molt més complicat de gestionar per l’equip de serveis municipals. En donar-se el cas d’acumulació d’alguna de les fraccions puntualment, es disposa de la deixalleria fixa municipal per poder dipositar els residus.
 
13. Per a què serveixen els xips?
Són una eina per controlar l’eficiència del servei . A més, són molt útils per tal de detectar incidències i poder resoldre eficaçment els dubtes que hi puguin sorgir en la seva implementació.
 
14. Què passa si no faig bé el porta a porta?
Si t’equivoques de dia o els residus s’han seleccionat malament, les/els operàries/is no recolliran la teva brossa i et deixaran un element identificatiu per indicar la incidència. Així doncs, caldrà que ho tornis a guardar per tal de treure-ho el dia corresponent.
 
15. Què necessito per fer-ho bé 
Un kit facilitat per l’Ajuntament que consisteix en:
    • Un cubell amb tapa blocant per a l’orgànica/resta
    • Un cubell amb tapa blocant per als envasos, paper/cartró i vidre.
    • Un imant per a la nevera, amb el calendari de recollida i el telèfon de contacte de residus de Llinars per a qualsevol dubte.
 
16. On puc anar a informar-me i recollir el kit del porta a porta?
Al mercat del poble dels divendres s’ha instal·lat una paradeta on una/un educadora/or ambiental resoldrà tots els dubtes que hi puguin sorgir. Al setembre hi hauran diferents accions per a l' entrega del kit i la informació del nou sistema.
 
17. Per què he de separar els residus a casa? No ho poden fer a la planta de triatge?
Sempre es millor fer-ho a casa ja que no es troben en mal estat i és l’únic mode de no encarir més la seva correcta gestió. A més, no suposa cap esforç llençar-los a un cubell o a un altre. De totes maneres les plantes de triatge ja fan una revisió final per provar de recuperar residus que no han estat ben separats des de l’inici del procés.
 
18. Per què cal canviar el sistema de recollida? Què té de dolent l’actual?
El sistema de recollida actual, amb els contenidors al carrer, no arriba en cap cas al 30% de recollida selectiva. Per tal de reduir la contaminació generada pels residus i millorar el medi ambient, aquestes xifres han de millorar. Tenint en compte que el 90% dels residus que hi generem a casa són reciclables si els separem correctament. Aleshores, el porta a porta és el sistema que ens ajuda a millorar el reciclatge d’una manera més ràpida i còmode per a tothom.
 
19. Per què m’he de corresponsabilitzar de la gestió de residus?
Separar correctament els residus que generem és una obligació compartida per tota la societat, també per tu. Cal prendre consciència del cost ambiental, econòmic i social que tenen els residus. Si recicles estàs reduint la contaminació del planeta i evitant el malbaratament dels recursos.
Image
Image
Image
Image
Image
© 2024 Boreal IT